Cum alegem un web host?

Găzduirea web aleasă poate afecta dramatic performanța site-ului tău si experiența utilizatorilor pe site.

Află ce ar trebui să știi înainte să iei o decizie în această privința!

Începe

Factori importanți în alegerea unei găzduiri web

Suport

Nu este ușor să îți dai seama dacă o companie oferă suport de calitate, însă trebuie cercetat din timp deoarece reprezintă un aspect atât de important mai ales dacă nu ești web developer și ai nevoie de asistență mai des. Din acest motiv, este bine să citești recenzii despre compania la care te gândești să îți găzduiești site-ul. Nu toate vor fi 100% adevărate (pentru că oamenii sunt uneori subiectivi), dar îți vei putea face o părere. În mare ar trebui să te asiguri că:

 • Există suport tehnic 24/7 și se răspunde la solicitare rapid
 • Metodă de suport ți se potrivește fie că e vorba de email, chat, ticketing sau telefon
 • Echipa de suport este politicoasă și își respectă clientul

Fiabilitate

Când vorbim de fiabilitate ne referim în principal la uptime, însă putem include în această categorie și erorile neprevăzute care apar pe site-ul nostru în anumite momente și care țin strict de host. Uptime-ul reprezintă intervalul de timp în care site-ul tău funcționează în parametrii normali. Dacă compania de hosting întâmpină probleme tehnice, s-ar putea că site-ul tău să nu mai funcționeze, iar acest efect se numește downtime.

După cum putem presupune, este indicat să avem un downtime cât mai mic sau un uptime cât mai mare. De obicei uptime-ul este specificat pe website-ul companiei de hosting și variază între 99.5% - 99.9%. Că și idee:

 • un uptime de 99.5% înseamnă că site-ul tău este nefuncțional timp de 3h 39min pe lună
 • un uptime de 99.7% înseamnă că site-ul tău este nefuncțional timp de 2h 11min pe lună
 • un uptime de 99.9% înseamnă că site-ul tău este nefuncțional timp de 44min pe lună

Preț

Deși acest aspect nu ar trebui să cântărească cel mai greu în alegerea unui host, este adevărat că este primul factor spre care ne îndreptăm privirea. Ca în orice altă situație, cu cât plătești mai puțin, cresc șansele ca serviciul să nu fie de calitate iar dacă dorești un site cu care să produci bani, este esențial să nu mergi pe varianta cea mai ieftină.


Viteză

Este important ca site-ul tău să se încarce cât mai repede posibil, altfel utilizatorii vor ieși de pe site și cel mai probabil nu vor mai reveni. Nu doar experiența utilizatorilor pe site va fi afectată de o viteză de încărcare redusă a site-ului, însă chiar și poziția în motoarele de căutare. Cu alte cuvinte, cu cât site-ul tău este mai rapid, poziția sa în motoarele de căutare va fi mai bună, prin urmare vei avea mai mulți vizitatori pe site. După cum se vede, viteza este un factor care influențează destul de mult traficul de pe site-ul tău însă trebuie să știm că viteza site-ului nu depinde doar de găzduirea web pe care o alegem. Acum însă, ne vom focusa pe acest aspect.

În general este destul de greu să ne dăm seama care este web hosting-ul care ne oferă cea mai bună viteză, însă sunt câțiva factori care ne pot ajuta. Poate cea mai eficientă metodă este să citim recenzii despre acea companie, însă ne putem uita și la configurația serverului oferit, localizarea serverului (să fie cât mai aproape de vizitatorii site-ului nostru), să aibă SSD-uri în loc de HDD-uri normale sau să ofere serviciu CDN.


Facilități

Cand vorbim de facilități, ne referim strict la ceea ce ne oferă pachetul pe care l-am achiziționat. De obicei ne îndreptăm privirea spre facilități imediat după ce am verificat și acceptat prețul. Nu este un element critic dacă pachetul achiziționat nu conține o gama largă de facilități atâta vreme cât facilitățile de baza de care avem nevoie pentru aplicația noastră sunt incluse. Totuși, este indicat să comparăm mai multe pachete și să alegem oferta cu cele mai multe facilități.

În general aceste pachete diferă fie prin spațiul oferit, traficul pe lună, numărul de conturi de email, numărul de subdomenii sau altele. La anumite pachete ați putea beneficia de anumite facilități pe care nu le oferă orice companie:

 • CloudFlare CDN
 • Lets Encrypt SSL
 • Backup complet al contului
 • Google ModPagespeed
 • Unelte SEO
 • Confidențialitatea domeniului gratuită