Găzduirea web gratuită nu este un lucru recomandat pentru un business care se vrea a fi serios. Află de ce și ce alternative ai la dispoziție.
Dacă pornim de la premisa că lucrurile ieftine țin puțin, cât ar trebui să țină lucrurile gratuite ? Hai să vedem împreună 9 motive pentru care este bine să nu mergem pe o variantă gratuită în ceea ce privește găzduirea web.
#1 – Nimic nu este gratis
Nimeni nu îți va da nimic gratis fără să aștepte ceva în schimb mai devreme sau mai târziu. Cu alte cuvinte, găzduirea pe care tu o consideri ca fiind gratuită, nu este gratuită ci doar o plătești "într-un alt fel".
Companiile de hosting obișnuiesc să îți injecteze reclame/anunțuri pe site deoarece acestea generează un venit pentru ele. Asta face nu doar ca site-ul tău să arate urat însă își va pierde și din credibilitate deoarece vizitatorii îl vor considera spam. Nu în ultimul rând, trebuie să avem în vedere că prea multe reclame pe site pot atrage și o penalizare din partea Google.
#2 – Resurse limitate
Găzduirea gratuită vine în general cu resurse limitate. Cele mai populare sunt spațiul pe disc și traficul. Acestea sunt oarecum critice fiindcă fără spațiu îndeajuns nu poți adăuga conținut pe site, iar fără trafic îndeajuns site-ul nu va mai fi funcțional cand acesta se depășește.
Sunt și alte resurse "ascunse" care pot să fie limitate, spre exemplu o extensie de mysql lipsă, o condiționare la upload de fișiere pe dimensiunea fișierului, drepturi restrânse pe anumite directoare, etc. Toate acestea fac mai mult sau mai puțin imposibilă găzduirea site-ului tău pe un astfel de server gratuit.
#3 – Performanță scăzută
Performanța site-ului tău afectează direct vizitatorii site-ului, din acest motiv este oarecum critic ca performanța să fie una ridicată. Un sondaj spune că jumătate din vizitatori părăsesc site-ul dacă acesta se încarcă în mai mult de 2 secunde. Pe o găzduire gratuită, pe lângă timpul de încărcare ridicat al unei pagini există și un risc mai ridicat ca site-ul să funcționeze intermitent.
#4 – Suport redus sau deloc
Pentru mulți suportul tehnic este cel mai important factor, pentru începatori suportul tehnic este obligatoriu. De multe ori suportul tehnic nu este cel la care ne așteptăm nici măcar în cazul unor pachete de hosting plătite, cu atat mai mult când optezi pentru o găzduire gratuită.
Nu îți pune mari speranțe în suportul tehnic, poți considera din start că ești pe cont propriu.
#5 – Securitatea lasă de dorit
Securitatea unui sever implică niște costuri, iar devreme ce găzduirea este gratuită, investiția în securitate nu este o prioritate. Cu alte cuvinte, folosești găzduirea pe răspunderea ta. Au fost cazuri în care hackerii au spart astfel de servere și au accesat informațiile personale ale celor care foloseau serviciile respective. Ești sigur că vrei să îți asumi acest risc ?
#6 – Site-ul tău nu este de fapt al tău
Inainte să aplici pentru un hosting gratuit îți recomand să citești termenii și condițiile fiindcă s-ar putea să ai surprize neplăcute. Au fost cazuri în care anumite site-uri hostate gratuit au fost închise fără nici un motiv și fără vreo explicație. Unele companii îți interzic să ai materiale publicitare pe propriul tău site, altele îți interzic să îl vinzi sau să îl transferi. Cu alte cuvinte, s-ar putea ca o dată ce ai urcat siteul pe un server de acest fel, drepturile de proprietate să nu îți mai aparțină. Acesta este motivul pentru care trebuie să citești cu atenție pagina de termeni și condții.
#7 – Găzduirea gratuită poate oricând să dispară
În orice moment compania poate să inchidă serviciul gratuit sau chiar să te forțeze într-o anumită măsură să faci un upgrade la un pachet plătit. Te vor anunța de dinainte însă asta nu te va ajuta prea mult. Atât timp cât nu ai un contract care trebuie respectat, nu poți să ai siguranța unui serviciu stabil și durabil. Un astfel de exemplu este serviciul Yahoo de hosting gratuit Geocities care s-a închis în 2009.
#8 – Credibilitate
Faptul că te bazezi pe un serviciu gratuit cu siguranță nu inspiră încredere vizitatorilor tăi. Un business respectabil se orientează spre un hosting de calitate. Evită mai ales găzduirea gratuită care te forțează să folosești un subdomeniu de-al lor, altfel nu vei putea nicicând dezvolta un brand.
#9 – Optimizarea SEO afectată
Dacă optezi spre o găzduire gratuită pe subdomeniu, afișarea site-ului tău în motoarele de căutare poate să aibă de suferit. Este o foarte mare diferență dacă ești pe poziția 1 în Google sau pe poziția 10, cu atat mai mult dacă depășești prima pagină.
O alternativă mai bună la gazduirea web gratuită
Acum că am stabilt de ce este bine să eviți găzduirea web gratuită, ar trebui să vedem încotro să ne îndreptăm privirea. Majoritatea utilizatorilor site-ului nostru s-au orientat spre Hostico, MXHost, Simplenet si Hostvision însă noi îți recomandăm să urmărești toate recenziile și informațiile de pe site înainte de a lua o decizie. Poți arunca o privire și asupra cotei de piață, iar dacă te decizi în privința unei companii, nu uita să verifici dacă oferă vreun cupon de reducere în acest moment.